Szakácsbácsi

Az egészséges ételek szakértője


DPG Recepttár 307........................................................................................................ 1

Orvosaink diétája................................................................................................................ 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2

SALÁTÁK ÉS EGYÉB ZÖLDSÉGES ÉTELEK......................................................................... 4

Babsaláta................................................................................................................... 4

Csirkeragu paradicsomban...................................................................................... 4

Éti csiga...................................................................................................................... 4

Gomba sörtésztában................................................................................................. 5

Halsaláta.................................................................................................................... 5

Kolbász füstölt sajttal.................................................................................................. 6

Különleges csirkemell Cardu módra.......................................................................... 6

Mustáros zöldbab....................................................................................................... 7

Parajjal töltött omlett................................................................................................. 7

Pástétom marhahúsból.............................................................................................. 8

Rántott karalábé........................................................................................................ 8

Sajttal töltött gombafejek.......................................................................................... 8

Savanyított káposzta olajjal...................................................................................... 9

Sonkatekercs zöldbabbal.......................................................................................... 9

Túrós brokkoli-saláta................................................................................................. 10

Vitaminsaláta........................................................................................................... 10

Virslisaláta mindenkinek........................................................................................... 10

LEVESEK........................................................................................................................ 12

Almaleves................................................................................................................. 12

Brokkoli krémleves 1.................................................................................................. 12

Brokkoli krémleves 2.................................................................................................. 12

Brokkoli-krémleves 3................................................................................................. 13

Borleves..................................................................................................................... 13

Fokhagymás leves.................................................................................................... 14

Gombás pulykaleves............................................................................................... 14

Görög uborkaleves................................................................................................... 15

Hagymakrémleves................................................................................................... 15

Hagymaleves............................................................................................................ 15

Hamis zöldségleves.................................................................................................. 16

Hideg gyümölcsleves............................................................................................... 16

Hideg joghurtleves.................................................................................................... 17

Hideg őszibarack krémleves.................................................................................... 17

Karalábé leves.......................................................................................................... 18

Kánikula zöldségleves............................................................................................... 18

Kedvenc meggyleves.............................................................................................. 19

Olasz zöldségleves.................................................................................................... 19

Póréhagyma leves reszelt sajttal.............................................................................. 20

Pulyka leves.............................................................................................................. 20

Tyúkhúsleves.............................................................................................................. 20

Húsételek...................................................................................................................... 22

Ananászos csirkemell................................................................................................ 22

Barackos csirkemell.................................................................................................. 22

Bazsalikomos csirkemell............................................................................................ 22

Brokkolis csirke.......................................................................................................... 23

Camembert sajttal töltött csirkemell fahéjas párolt almával................................ 24

Csirkecomb tejfölös spárgával................................................................................ 24

Csirkemell zabtésztában.......................................................................................... 25

Csirke zöldágyban.................................................................................................... 25

Egzotikus csirke (Bélus kedvence)............................................................................ 26

Indiai csirkemell........................................................................................................ 26

Jénaiban sült csirkecomb burgonyakörítéssel........................................................ 27

Lecsós csirke............................................................................................................. 27

Lecsós göngyölt csirkemell....................................................................................... 28

Rakott csirkemell....................................................................................................... 28

Sajtos csirke.............................................................................................................. 29

Sajtos csirke római-tálban....................................................................................... 29

Sóban sült csirke....................................................................................................... 30

Sörös csirke............................................................................................................... 30

Spárgás csirke.......................................................................................................... 30

Tavaszi töltött karalábé............................................................................................ 31

Zöldséges csirke római-tálban................................................................................. 31

Zöldséggel töltött csirkecomb.................................................................................. 32







Babsaláta

·        Dr. Szelepcsényi György

·        2948 Kisigmánd, Ady E. u. 10.

Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 3 kemény tojás, 1 fej lila hagyma, petrezselyem, borecet, só, bors, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: babot előző nap este beáztatom. Másnap enyhén sós vízben megfőzöm. A 2 evőkanál olajból, ízlés szerinti mennyiségben borecetből sóval, őrölt borssal (kímélőbb a fehér bors) salátalevet készítek. Belekarikázom vékonyra a hagymát, a fokhagymát, és belevágom a petrezselyem levelet. Végül hozzáadom a kihűlt főtt babot. 2-3 óráig hűtőszekrényben hagyom az ízeket összeérni. Tálaláskor negyedekre vágott tojásokkal díszítem.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

E4: 1313,1 kcal = 5515 kJ, F: 73,75 g, Zs: 39 g, CHO: 158,1 g.

E1: 328,2 kcal = 1378,4 kJ, F: 18,4 g, Zs: 9,8 g, CHO: 39,5 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSE:

Fogyókúrában: a száraz hüvelyeseknek magas ugyan az energia- és a szénhidráttartalma, de magas a telítőértékük, rosttartalmuk is. Beilleszthető egy 1200-1500 kcal-ás étrendbe, például ebédre.

Cukorbetegség esetén: inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: a tojássárgájának magas koleszterintartalma, csak a tojásfehérjét használjuk fel a saláta elkészítéséhez.

Magas vérnyomás esetén: a salátát minimális mennyiségű, csökkentett nátrium (Na) tartalmú sóval ízesítsük.

Csirkeragu paradicsomban

·        Dr. Dajka Ida

·        4080 Hajdúnánás, Bethlen G. u. 34.

Hozzávalók: 40 dkg szép, egyforma paradicsom, só, bors, ízlés szerint, 40 dkg csirkehús, 4 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 késhegynyi curry, 1 csomó petrezselyem, salátalevelek.

Elkészítése: A paradicsomokat (tetejét levágva) kikanalazom, a belsejét félreteszem. A csirkét kicsontozva apró kockára vágom. Hagymás vajon a csirkehúst megpárolom, sózom, hozzáadom a paradicsom kivájt részeit, megszórom finomra vágott petrezselyem zölddel és csipetnyi curryvel. A ragut a paradicsomokba töltöm, salátalevél-ágyon tálalom.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

E4: 794 kcal = 3334,8 kJ, F: 708,5 g, Zs: 22, 7 g, CHO: 36,18 g.

E1: 198,5 kcal = 833,7 kJ, F: 27,1 g, Zs: 5,5 g, CHO: 9 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSE:

Fogyókúrában: alacsony energiatartalma miatt az étrendbe jól beilleszthető. A telítőértékét úgy fokozhatjuk, ha a húspépbe egy kis zabkorpát is keverünk.

Cukorbetegség esetén: inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: a csirkehúst a bőre (nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz) nélkül használjuk fel.

Magas vérnyomás esetén: curry nélkül, csökkentett nátrium (Na) tartalmú sóval készítsük.

Éti csiga

·        Dr. Fülöp Péter

·        1145 Budapest, Uzsoki u. 29.

Hozzávalók: 40 dkg csigahús, 8 dkg margarin, 10 dkg fokhagyma, 24 g bakonyi kenyér.

Elkészítése: Tavasszal gyűjtött nagy méretű éti csigákat hagymával, babérlevéllel, fokhagymával, kevés szegfűszeggel 10-15 percig főzzük, ekkor a csigák a házukból kihúzhatók. A zsigeri részeket levágjuk, a talpakat új vízben tovább főzzük. Petrezselyemmel és fokhagymával fűszervajat készítünk. A csiga talpakat a kimosott csigaházakba visszatöltjük. A nyílásokat fűszervajjal zárjuk. Pirított kenyérrel tálaljuk.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

E4: 1627,6 kcal = 6835,9 kJ, F: 96,8 g, Zs: 73,6 g, CHO: 140,6 g.

E 1: 406,9 kcal = 1708,9 kJ, F: 24,2 g, Zs: 18,4 g, CHO: 35,4 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSE:

Fogyókúrában: a csigahús alacsony zsír- illetve energiatartalma miatt az étrendbe beilleszthető. A fűszervajat Delma light-al készítsük, és kenyér helyett alacsony energiatartalmú salátával tálaljuk.

Cukorbetegség esetén: a fűszervajat zsírszegény margarinból készítsük el, és tálaljuk barna kenyérrel. Inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (napi és étkezésekként megadott szénhidrát mennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: alacsony a zsírtartalma, ezért fogyasztható. Pirítósnak barna kenyeret ajánlok.

Magas vérnyomás esetén: csökkentett nátrium (Na) tartalmú sóval, zsírszegény margarinból készült fűszervajjal, sószegény kenyérrel fogyasztható.

Gomba sörtésztában

·        Dr. Balla Borisz

·        8738 Nemesvid, Május 1. u. 7.

Hozzávalók: gombafejek, liszt, 1 dl sör, 2 tojás, 1 kanál olaj, ételízesítő, olaj a kisütéshez.

Elkészítése: A gombafejeket megfőzzük, ne legyen nagyon puha, szitára tesszük, hogy a víz lecsepegjen róla. Elkészítjük a sörtésztát a többi anyagból. A gombát először lisztbe mártjuk, majd a tésztába és olajban közepes lángon sütjük.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

1000 g gombával, 50 g liszttel, 700 g olajjal számolva:

E4: 1786,5 kcal = 7503,3 kJ, F: 74 55 g, ZS: 122,8 g, CHO: 86,9 g.

E1: 446,6 kcal = 1875,7 kJ, F: 18,6 g, ZS: 30,7 g, CHO: 21,7 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSE:

Fogyókúrában: a bő zsiradékban sülteknek magas az energiatartalmuk. A sörnek is jelentős az energiatartalma, ezért a gombát inkább más módon elkészítve (pl. párolva) fogyasszuk.

Cukorbetegség esetén: inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: magas koleszterinszint esetén tojássárgája nélkül, csak a tojásfehérjét felhasználva készítsük el. Elhízás és magas triglicerid szint esetén ne fogyasszuk.

Magas vérnyomás esetén: az ételízesítő a nátrium (Na) tartalma jelentős, ezért minimális mennyiségű nátrium (Na) sóval ízesítsük.

Halsaláta

·        Dr. Lakatos Jelena

·        3349 Nagyvizsnyó, Ifjúság út 6.

Hozzávalók: 15 dkg olajos hal, 15 dkg alma, 10 dkg burgonya, 1 dl kefir, 1 evőkanál majonéz, só, bors, mustár, citromlé, mesterséges édesítő.

Elkészítése: Az olajos halat, a héjában megfőzött, majd meghámozott burgonyát, és a megmosott, kicsumázott almát, apró kockára vágjuk és beletesszük egy tálba. A majonézhez hozzáadjuk a kefirt, ízesítjük sóval, borssal, mustárral, citromlével, mesterséges édesítővel. Ezzel a mártással öntjük le a halat, burgonyát, almát. Óvatosan összekeverjük, és fogyasztás előtt 1-2 órára lefedve hűtőbe tesszük.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

E4: 439,9 kcal = 7847,5 kJ, F: 18,57 g, Zs: 22,96 g, CHO: 36,59 g.

E1: 109,9 kcal = 461,5 kJ, F: 4,6 g, Zs: 5,74 g, CHO: 9,14 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSE:

Fogyókúrában: majonéz és olaj nélkül készítve energiát takaríthatunk meg.

Cukorbetegség esetén: célszerű hamis majonézzel készíteni. Inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (a napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: csak hamis majonézzel fogyasztható, mivel a majonéznek magas a koleszterintartalma. A hamis majonéz tojássárgája nélkül (magas a koleszterintartalma) készül: kefirbe mustárt, sót, borsot és mesterséges édesítőt keverünk, és ezzel az öntettel készítsük el a salátát.

Magas vérnyomás esetén: a halkonzervnek magas a nátrium (Na) tartalma, ezért ne fogyasszuk.

Kolbász füstölt sajttal

·        Hajdúné, Oláh Annamária

·        6000 Kecskemét, Piaristák t. 7.

Hozzávalók: 20 dkg szója-granulátum, 1 kis parenyica sajt, 4 evőkanál olaj, 5 dl víz, ízlés szerint delikát, magyaros fűszerkeverék, fehérbors, borsi, kömény őrölve, legalább egy nagy fej fokhagyma, 6-8 evőkanál zab búzapehely.

Elkészítése: A granulátumra ráöntjük a vizet, az olajat, és ízlés szerint adjunk hozzá a felsorolt fűszerekből. Kicsit süssük át, de csak addig, amíg a víz elpárolog, és kicsit sülni kezd. Amikor a sütést befejeztük, rászórjuk a búzapelyhet és a fokhagymát. Amikor már nem forró, de még langyos, hozzákeverjük a reszelt füstölt sajtot, és az őrölt paprikát (annyit, hogy szép piros legyen). Jól összegyúrjuk, mint hajdan a hagyományos házi húskolbászokat. Csavarjuk utána vizes celofánba, és süssük át lassú tűzön. Ha kihűlt, hidegre rakjuk.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

E4: 1706 kcal = 7165,2 kJ, F: 116 g, Zs: 115,5 g, CHO: 238,1 g.

E1: 426,5 kcal = 1791,3 kJ, F: 29 g, Zs: 28,8 g, CHO: 59,5 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSE:

Fogyókúrában: magas energia- és tápanyagtartama miatt a fogyasztása nem ajánlatos.

Cukorbetegség esetén: zsíros sajt helyett zsírszegény sajttal (pl. Tenkes) célszerűbb elkészíteni. Inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: a zsíros sajtot cseréljük zsírszegény (pl. Tenkes) sajtra.

Magas vérnyomás esetén: a szója erős fűszerezést igényel, az ételízesítőknek és a sajtoknak magas a nátrium (Na) tartalma, ezért nem ajánlom a fogyasztását.

Különleges csirkemell Cardu módra

·        Dr. Erdei Ágnes

·        4287 Vámospércs, Nagy u. 7.

Hozzávalók: 4 db kis csirkemell, só, fehér bors, olaj, liszt, gyümölcs.

Elkészítése: A melleket lebőrözzük, és a húst úgy fejtjük le a csontról, hogy egyben maradjon. A vastagabb részeknél kissé klopfoljuk, majd sóval, borssal fűszerezzük. Ha a mellek felső részén a két csúcsot kissé aláhajtjuk, szívformát kapunk. A húsokat lisztbe forgatjuk, és kevés olajban, teflon serpenyőben fedő alatt készre sütjük, közben megforgatjuk. Friss vagy kompót gyümölcsökkel tálaljuk.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

400 g csirkemellel, 40 g olajjal, 40 g liszttel számolva:

E4: 1050 kcal = 4410 kJ, F: 104,2 g, Zs: 54,3 g, CHO: 30,16 g.

E1: 262,5 kcal = 1102,5 kJ, F: 26,05 g, Zs: 73,5 g, CHO: 7,54 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSE:

Fogyókúrában: alacsony energiatartalmú gyümölcsöt, vagy mesterséges, energiát nem adó édesítőszerrel készült kompótot, esetleg mirelit gyümölcsöt fogyasszunk hozzá.

Cukorbetegség esetén: alacsony energiatartalmú gyümölcsöt, vagy diabetikus kompótot, esetleg mirelit gyümölcsöt fogyasszunk hozzá. Inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: magas koleszterinszint esetén fogyaszthatja. Ha a trigliceridszint is magas, mesterséges, energiát nem adó édesítőszerrel készült kompóttal vagy natúr gyümölccsel fogyasszuk.

Magas vérnyomás esetén: minimális mennyiségű, csökkentett nátrium (Na) tartalmú sóval ízesítsük.

Mustáros zöldbab

·        Dr. Buda Bálint

·        7400 Kaposvár, Széchenyi tér 5.

Hozzávalók: 80 dkg fiatal, vágott, sós vízben főtt, főzőlevében kihűtött zöldbab, ill. ennek megfelelő kész konzerv, 10 dkg majonéz, 5 dkg mustár, 1 dkg reszelt hagyma, illetve ennek megfelelő vöröshagymakrém, só, bors, fél citrom leve.

Elkészítése: A majonézt a mustárral simára keverjük, megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet és a hagymát. Újra simára keverjük. Ebbe helyezzük bele a babot, és óvatosan összekeverjük. Tálalás előtt legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

E4: 816 kcal = 3427,2 kj, F: 27,57 g, Zs: 47,81 g, CHO: 64,18 g.

E1: 204 kcal = 856,8 kj, F: 6,89 g, CHO: 16 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSE:

Fogyókúrában: alacsony az energiatartalma, azért jól beilleszthető az étrendbe.

Cukorbetegség esetén: inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: a majonéznek magas koleszterintartalma, ezért célszerű elhagyni.

Magas vérnyomás esetén: a majonézben és mustárban lévő tartósítószerek nagy mennyiségű nátriumot (Na) tartalmaznak, ezért nem ajánlom fogyasztását.

Parajjal töltött omlett

·        Dr. Somos Éva

·        1025 Budapest, Vérhalom tér 10.

Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg friss spenót (vagy egy csomag zsenge mirelit spenót), 1 gerezd fokhagyma, fehér bors, 2 dkg diétás margarin, só.

Az omletthez: 4 tojás, 1 dl sovány tej, 2 lapos evőkanál (4 dkg) liszt, só, 2 dkg diétás margarin. A tetejére: 5 dkg sovány reszelt sajt.

Elkészítése: A parajt megmossuk, megpucoljuk, lecsurgatjuk. Teflon edényben a margarinon addig pároljuk, amíg a leve elfő. Zúzott fokhagymával, fehér borssal, sóval ízesítjük. A tojások sárgáját mély tálban habverővel összekeverjük a tejjel, liszttel, csipetnyi sóval, majd óvatosan hozzákeverjük a tojások felvert habját. Teflonbevonatú palacsintasütőben kevés margarinon 4 omlettet sütünk. Az omletteket megtöltjük a spenóttal, és feltekerve tűzálló tálra helyezzük, megszórjuk a reszelt sajttal, pár pillanatra forró sütőbe vagy mikrohullámú sütőbe helyezzük, hogy a sajt ráolvadjon. Melegen tálaljuk.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

E4: 1011,3 kcal = 4247,4 kJ, F: 56,56 g, Zs: 62,8 g, CHO: 48,84 g.

E1: 252,8 kcal = 1061,7 kJ, F: 14,14 g, Zs: 15,7 g, CHO: 12,21 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSE:

Fogyókúrában: salátával vagy párolt zöldséggel fogyaszthatjuk.

Cukorbetegség esetén: inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: a tojássárgájának magas koleszterintartalma, ezért az omlett fogyasztása nem ajánlatos.

Magas vérnyomás esetén: minimális mennyiségű, csökkentett nátrium (Na) tartalmú sóval, és zsírszegény sajttal (pl. Tenkes) készítsük.

Pástétom marhahúsból

·        Dr. Balla Borisz

·        8738 Nemesvid, Május 1. u. 7.

Hozzávalók: 10 dkg maradék főtt marhahús, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg margarin, 2 evőkanál tejföl, pirospaprika, bors, reszelt vöröshagyma, só, mustár. Ha van pástétom fűszerünk, akkor azt használjuk.

Elkészítése: Az anyagokat a hús kivételével jól ki kell keverni, majd hozzáadjuk a húst, azzal is tovább keverjük. Pirított kenyérrel tálaljuk.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

12%-os zsírtartalmú tejjel és Tenkes sajttal számolva:

E4: 890,7 kcal = 3740,9 kJ, F: 34,39 g, ZS: 76,45 g, CHO: 12,45 g.

E1: 222, 6 kcal = 934,9 kJ, F: 8,5 g, ZS: 19,1 g, CHO: 3,7 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSE:

Fogyókúrában: zsírszegény sajttal (pl. Tenkes), 12%-os zsírszegény tejföllel Delma light mar margarinnal készítsük el.

Cukorbetegség esetén: célszerűbb zsírszegény sajttal, 12%-os tejföllel elkészíteni. Inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (a napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: zsírszegény sajttal (pl. Tenkes) és tejföllel, 12%-os fogyasztható.

Magas vérnyomás esetén: a mustács és a sajt nátrium (Na) tartalma jelentős, ezért mindkettőből kis mennyiséget használjunk fel. Ízesítsünk csökkentett nátrium (Na) tartalmú sóval.

Rántott karalábé

·        Dr. Balla Borisz

·        Nemesvid, Május Május 1. u. 7.

Hozzávalók: 3 db nagyobb karalábé, sajtszeletek, ételízesítő, liszt, tojás, zsemlemorzsa, étolaj.

Elkészítése: A karalábét felszeleteljük, enyhén sózzuk, egy kicsit állni hagyjuk. Két szelet karalábé közé teszünk 1 szelet sajtot, hústűvel összefogjuk, panírozzuk, és olajban kisütjük. Sós vízben főtt rizst is adhatunk mellé.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

1000 g karalábéval, 200 g Tenkes sajttal, 50 g liszttel, 2 db tojással, 200 zsemlemorzsával, 1 dl olajjal számolva:

E4: 2874,5 kcal = 12072,9 kJ, F: 114,5 g, ZS: 746,3 g, CHO: 255,2 g.

E1: 718,6 kcal = 3018,12 kJ, F: 28,6 g, ZS: 36,5 g, CHO: 63,8 g.

Fogyókúrában: a bő zsiradékban sülteknek magas az energiatartalmuk, ezért a karlábét inkább más módon elkészítve (pl. párolva) fogyasszuk.

Cukorbetegség esetén: inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbeteg (napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: magas koleszterinszint esetén tojássárgája nélkül, csak a tojásfehérjét felhasználva készítsük el.

Magas vérnyomás esetén: az ételízesítő, a sajt, a liszt, és a morzsa nátrium (Na) tartalma jelentős, ezért ne fogyasszuk.

Sajttal töltött gombafejek

·        Dr. Vajda Ágota

·        1126 Budapest, Beethoven u. 8.

Hozzávalók: 50 dkg közepes nagyságú csiperke, 1 evőkanál citromlé, 20 dkg Ementáli sajt, 8-10 dkg hagyma, 2 dkg Delma light margarin, 1 kávéskanál só, 1/2 kávéskanál pirospaprika és ízlés szerint bors.

Elkészítése: A gombafejeket elválasztjuk a szártól, citromos vízzel leöblítjük, majd szárazra töröljük. A gombaszárakat felszeleteljük, összekeverjük a felaprított hagymával és a reszelt sajttal, majd margarinban megpároljuk. Ezzel a keverékkel a gombafejeket megtöltjük, 190 fokra melegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Salátalevélen tálaljuk.

ENERGIA ÉS TÁPANYAGTARTALOM:

E4: 1053,8 kcal = 4425,9 kJ, F: 85,5 g, Zs:60,7 g, CHO: 31,5 g.

E1: 263,4 kcal = 1106,2 kJ, F: 21,38 g, Zs: 15,1 g, CHO: 7,8 g.

DIETETIKUS MEGJEGYZÉSEI:

Fogyókúrában: jól beilleszthető az étrendbe, ha az Ementáli sajtot zsírszegény sajttal (pl.: Tenkes, Óvári) helyettesítjük.

Cukorbetegség esetén: cseréljük az Ementáli sajtot zsírszegény (pl. Tenkes, Óvári) sajtra. Inzulinnal vagy antidiabetikum tablettával kezelt cukorbetegeknél (a napi és étkezésenként megadott szénhidrátmennyiség figyelembevételével és számolásával) fogyaszthatja.

Zsíranyagcsere-zavarban: cseréljük az Ementáli sajtot zsírszegény (pl. Tenkes, Óvári) sajtra.

Magas vérnyomás esetén: a sajtoknak magas a nátrium (Na) tartalma, ezért csak kis mennyiséget (10-10 g-ot) fogyasszunk belőle.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 2
Heti: 17
Havi: 13
Össz.: 6 077

Látogatottság növelés
Oldal: Diétázóknak
Szakácsbácsi - © 2008 - 2024 - szakacsbacsi.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »